Найбільш уразливими до фальсифікації виявилися масло селянське та кисломолочний сичужний сир — саме ці товари першими перевірили на якість. Зразки відбирали безпосередньо у військових частинах для виключення можливості маніпуляцій. Із 35 протестованих зразків 19 мали ознаки фальсифікації, зокрема вміст немолочних жирів, що є прямим порушенням ДСТУ. Ще шість зразків перебувають на лабораторній експертизі, повідомляють в Міноборони.
У 2025 році в контрактах чітко розмежували поняття «неякісний» і «фальсифікований» продукт, що дозволяє ефективніше реагувати на свідомі порушення умов постачання. На порушників накладають штрафи, блокують подальші поставки та забороняють реалізацію продукції певних торгових марок.
У межах посиленого контролю ДОТ планує розширити перевірки на інші категорії харчових продуктів, які можуть бути фальсифікованими, а також повторно перевірити ті, що раніше не пройшли контроль. Постачальники не інформуються заздалегідь про конкретні позиції, що дозволяє зберігати об’єктивність досліджень.
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!