
Рятувальники допомагають аграріям звернути увагу на дрібниці, які можуть стати причиною пожеж на полі чи у місцях зберігання зернових.
Шановні громадяни! Служба порятунку нагадує правила пожежної безпеки під час зернозбиральної кампанії:
- до початку збирання врожаю вся техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, обладнані первинними засобами пожежогасіння;
- працівники, задіяні на роботах по збиранню врожаю, повинні пройти протипожежний інструктаж;
- хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;
- польові стани необхідно розташовувати не ближче 100 м від хлібних масивів, токів, скирт тощо; майданчики польових станів та зернотоків оборюються смугою не менше 4 м завширшки;
- безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, де йде збір врожаю, повинен бути напоготові трактор з плугом на випадок пожежі;
- забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;
- зернотоки слід розміщувати від будівель та споруд не ближче 50 м, а від хлібних масивів – не ближче 100 м. Майданчик для току повинен бути очищений від рослинного покрову.
Сумське районне управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області