
В осінньо-зимовий період із скороченням виробництва в домогосподарствах ціни на промислові яйця зазвичай зростають. У жовтні 2024 року подорожчання яєць негативно вплинуло на рівень споживання, особливо брендованої фасованої продукції. Зниження могло досягти 15-20% у порівнянні з вереснем. Про це розповів виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.
Наприкінці року відбулося суттєве зростання промислового виробництва яєць, а експорт скоротився через високі внутрішні відпускні ціни. Це спричинило надмірну пропозицію на українському ринку, посилення конкуренції між виробниками та зниження цін.
Такі умови негативно впливають на фінансовий стан виробників, які, зі збільшенням собівартості, змушені продавати продукцію нижче її реальної вартості. Ключовим фактором формування цін залишається попит споживачів, що може швидко змінюватися. Хоча попит демонструє тенденцію до зростання, повернення до цін рівня жовтня-листопада 2023 року малоймовірне.
Водночас на ціни впливатимуть як собівартість виробництва, так і ринкові фактори, що можуть як підвищити, так і знизити вартість продукції. Промислове виробництво яєць щомісяця повертається до довоєнних показників, проте кількість споживачів скоротилася.
За 11 місяців 2024 року виробництво яєць зросло на 5,6% (на 290 млн штук) порівняно з аналогічним періодом 2023 року. У 2025 році очікується збереження тенденцій перевиробництва та боротьби за споживачів, які залишатимуться ключовими чинниками ціноутворення. Експорт продовжуватиме відігравати важливу роль у балансуванні ринку.
За прогнозами, у 2025 році виробництво яєць зросте на 5-6%, а експорт – на 8-10% порівняно з попереднім роком.
Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!
Нині пропозиція м’яса птиці суттєво перевищує попит. Паралельно зростає собівартість виробництва птахопродукції....
Значне зростання цін на яйця викликало занепокоєння в українців....